Domowy chleb kojarzy nam się z pobytem u babci i dziadka. W trudnych czasach warto jednak upiec go samemu. Przedstawiamy prosty przepis na domowy chleb. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem świeżego pieczywa…
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 10 dag drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżka maku,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
Najpierw zrób rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Miskę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw do momentu aż zacznie rosnąć. Kiedy zacznie rosnąć, wsyp do miski resztę mąki i soli. Wyrób ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj otręby i olej – dalej wyrabiaj. Tak gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Na wysmarowaną masłem lub olejem foremkę przełóż ciasto (z podanego przepisu otrzymasz dwa bochenki chleba). Posmaruj chleb jajkiem zmieszanym z wodą i posyp makiem.
Chleb piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30/40 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka! Podczas pieczenia przykryj chleb folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.