Sernik na zimno to danie, które świetnie smakuje nie tylko latem. Jego smakiem możemy się oczywiście cieszyć o każdej porze roku. Oto przepis na ten pyszny i lekki deser.
Potrzebne będą:
- 4 opakowania Jogurtu Milandia z Mascarpone 250 g od OSM Piątnica
- 3 opakowania galaretki owocowej, na przykład o smaku truskawkowym
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- Świeże (lub mrożone zimą) owoce, na przykład truskawki, maliny
Sposób przygotowania:
Pierwsza warstwa: Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy dwa jogurty z mascarpone i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Całość ponownie pozostawiamy do momentu, aż lekko stężeje.
Druga warstwa: W połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie dwa jogurty z mascarpone i cukier puder. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita i odstawiamy, aż lekko stężeje.
Trzecia warstwa: ostatnią z galaretek przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przygotowujemy też świeże owoce.
Następnie przygotowuje tortownice o średnicy 24 cm. Na jej dnie układamy biszkopty i wylewamy pierwsza warstwę, po czym wstawiamy do lodówki, aż stężeje całkowicie. Wówczas wyjmujemy ją z lodówki i zalewamy druga warstwą. Ponownie całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Wówczas na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką, po czym ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!