Cukinia faszerowana indykiem

Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną indykiem. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to łatwe!

Depositphotos 77866808 s 2019

Składniki:

  • cukinia (2 sztuki),
  • filet z indyka (200 g),
  • pieczarki (8 sztuk),
  • pomidory suszone (5 sztuk),
  • cebula szalotka (2 sztuki),
  • śmietana 12% (200 g),
  • 1 jajko,
  • starty parmezan (4 łyżki),
  • kiełki słonecznika (2 garści).

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w ósemki. Następnie pokrój suszone pomidory i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę i pieczarki. Dodaj suszone pomidory i wlej śmietanę. Całość zagotuj, a potem wystudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały tzw. łódeczki. Następnie wypełnij je przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15 minut. Upieczone cukinie, posyp kiełkami słonecznika.

Smacznego!

Leave a Reply