Cukinia jest nieodłącznym elementem letniego menu. Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną indykiem. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jakie to łatwe!
Składniki:
- cukinia (2 sztuki),
- filet z indyka (200 g),
- pieczarki (8 sztuk),
- pomidory suszone (5 sztuk),
- cebula szalotka (2 sztuki),
- śmietana 12% (200 g),
- 1 jajko,
- starty parmezan (4 łyżki),
- kiełki słonecznika (2 garści).
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w ósemki. Następnie pokrój suszone pomidory i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę i pieczarki. Dodaj suszone pomidory i wlej śmietanę. Całość zagotuj, a potem wystudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały tzw. łódeczki. Następnie wypełnij je przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15 minut. Upieczone cukinie, posyp kiełkami słonecznika.