Zadbajmy o kulinarne gusta dzieci i oczarujmy nasze pociechy smakowitymi daniami. Przedstawiamy wam kilka przepisów na pyszne, serowe przekąski, które dodadzą dzieciom energii na cały dzień.
Dlaczego właśnie ser?
Ser żółty, poza tym że jest bardzo smaczny i da się go przyrządzić na tysiące sposobów, posiada także szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. – Zawiera sporo łatwo przyswajalnego wapnia – niezbędnego budulca układu kostnego, co jest szczególnie istotne dla naszych dzieci, gdyż zwiększa wytrzymałość ich kształtujących się kości. Dostarcza nam także pełnowartościowego białka, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji organizmu. Żółty ser jest również bardzo energetyczny – kilka plasterków na śniadanie dostarcza sił na wiele godzin – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Wesołe kanapeczki:
- Przygotuj:
– żółty ser Edamski MSM Mońki
– masełko
– rzodkiewkę
– pomidorki
– jajka na twardo
– oliwki
– świeżą pietruszkę, bazylię i szczypiorek
Całość możesz ułożyć jak na załączonym zdjęciu.
Oryginalne bento
- Składniki:
– 1/3 szklanki ryżu do sushi
– 1/3 szklanki wody
– 100 g piersi kurczaka
– mąka i jajko
– średni brokuł
– sól, pieprz, przyprawy
– pudełeczko do bento lub pojemnik do przechowywania żywności
- Do dekoracji:
1 ugotowana marchewka, 1 plasterek sera żółtego Edamskiego MSM Mońki, akcesoria do ozdabiania żywności (np. foremki do wycinania kształtów lub ciasteczek, chleba).
- Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko i gdy nieco przestygnie uformować go w nieduże kulki. Mięso zmielić w maszynce, dodać soli, pieprzu i przypraw. Uformować małe kotleciki, obtoczyć je w mące i jajku, a następnie usmażyć na patelni. Ugotować marchewkę i gdy ostygnie wyciąć z niej kształty, resztę dodać do pudełka. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki. Z plasterka sera wyciąć kształt słońca.
Do pudełka najpierw należy włożyć kulki z ryżu i kotleciki, następnie dodać brokuł. Z plasterków sera wyciąć kształt słońca i udekorować pudełko stemplami z marchewki.
Sałatka z biedronkami
- Składniki (10 porcji):
– 10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
– 5 średnich pomidorów
– czarne oliwki
– ziarna pieprzu
– listki sałaty
– akcesoria do wycinania kształtów z żywności (okrągłe)
- Wykonanie:
Z plastrów sera żółtego wyciąć koła i ułożyć je na sałacie. Pomidory przekroić wzdłuż na połówki, a jedną z części naciąć u dołu tak, by przypominała skrzydełka biedronki. Część oliwek przekroić w poprzek na pół i ułożyć je u góry – będą główkami. Drugą część pokroić w plasterki i ułożyć je wokół pomidora, tak jak nóżki owada. Ziarenka pieprzu wetknąć w pomidora i zrobić z nich kropki.
Smacznego!