
Makaron z pesto bazyliowym to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad. Pesto można kupić gotowe (sprawdzajmy etykiety, by było z jak najmniejszą ilością zbędnych dodatków) lub przygotować samemu. Tu przedstawiamy przepis na makaron z pesto własnej roboty.
Składniki:
– makaron (spaghetti bądź penne)
– spory pęczek świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– ok. 10 dag sera parmezan
– oliwa z oliwek
– sól morska do smaku
Wykonanie:
Bazylię, czosnek, orzeszki rozdrabniamy w moździerzu na gładką masę, podlewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeżo starty parmezan. Mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przekładamy na głęboki talerz. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy i dekorujemy listkami bazylii. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Makaron z pesto bazyliowym
Smacznego!