Przedstawiamy kolejny przepis na tatara w innej odsłonie. Tym razem podpowiemy, jak zrobić tatara z tuńczyka, z mango i kolendrą. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się…
Składniki:
- 300 g tuńczyka,
- 2 dojrzałe mango,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- sok z dużej pomarańczy,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka sosu rybnego,
- łyżka syropu klonowego,
- 3-4 łyżki oliwy,
- łyżka skórki z cytryny,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz cytrynowy,
- 1/3 pęczka kolendry.
Przygotowanie:
Oczyszczonego i schłodzonego tuńczyka, pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj sok z pomarańczy, sos sojowy i rybny, syrop klonowy i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie odlej nadmiar płynu, w którym marynował się tuńczyk. Dodaj do ryby posiekaną w piórka cebulę, skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem cytrynowym, a następnie wymieszaj. Mango umyj, osusz i obierz cienko ze skórki. Obkrój owoc ostrym nożem wokół pestki, a potem każdą z części pokrój w niedużą kostkę. Dodaj cząstki owoców do tuńczyka i wszystko starannie wymieszaj. Uformuj z masy tatary i ułóż na talerzach. Udekoruj posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Zobacz przepis na tatara w wersji wegetariańskiej: Tatar grzybowy, z czerwoną cebulką.