Tatar z tuńczyka, z mango i kolendrą

Przedstawiamy kolejny przepis na tatara w innej odsłonie. Tym razem podpowiemy, jak zrobić tatara z tuńczyka, z mango i kolendrą. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się…

Depositphotos 39032831 s 2019

Składniki:

  • 300 g tuńczyka,
  • 2 dojrzałe mango,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • sok z dużej pomarańczy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka sosu rybnego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • łyżka skórki z cytryny,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz cytrynowy,
  • 1/3 pęczka kolendry.

Przygotowanie:

Oczyszczonego i schłodzonego tuńczyka, pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj sok z pomarańczy, sos sojowy i rybny, syrop klonowy i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie odlej nadmiar płynu, w którym marynował się tuńczyk. Dodaj do ryby posiekaną w piórka cebulę, skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem cytrynowym, a następnie wymieszaj. Mango umyj, osusz i obierz cienko ze skórki. Obkrój owoc ostrym nożem wokół pestki, a potem każdą z części pokrój w niedużą kostkę. Dodaj cząstki owoców do tuńczyka i wszystko starannie wymieszaj. Uformuj z masy tatary i ułóż na talerzach. Udekoruj posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Zobacz przepis na tatara w wersji wegetariańskiej: Tatar grzybowy, z czerwoną cebulką.

Leave a Reply