Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prostą w wykonaniu zapiekankę z dorsza i ziemniaków. Sprawdź, jak ją zrobić i delektuj się jej delikatnym smakiem…
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 700 g filetów z dorsza,
- biała część pora,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- pieprz ziołowy,
- sok z ćwiartki cytryny,
- szczypta suszonej szałwii i tymianku,
- olej.
Dodatkowo:
- szklanka śmietany (18%),
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- 50 g tartego, żółtego sera.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Rybę ugotuj na parze. Ostudź i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem ziołowym i cytrynowym. Pokrojonego w plastry pora, podsmaż na oleju. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wykładaj na zmianę ziemniaki i rybę, posypując je ziołami. Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem, solą i pieprzem. Wylej sos na ziemniaki. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Gotowe!