Zapiekanka z dorsza i ziemniaków

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prostą w wykonaniu zapiekankę z dorsza i ziemniaków. Sprawdź, jak ją zrobić i delektuj się jej delikatnym smakiem…

Depositphotos 177604392 s 2019

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 700 g filetów z dorsza,
  • biała część pora,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • pieprz ziołowy,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • szczypta suszonej szałwii i tymianku,
  • olej.

Dodatkowo:

  • szklanka śmietany (18%),
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • 50 g tartego, żółtego sera.

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Rybę ugotuj na parze. Ostudź i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem ziołowym i cytrynowym. Pokrojonego w plastry pora, podsmaż na oleju. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wykładaj na zmianę ziemniaki i rybę, posypując je ziołami. Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem, solą i pieprzem. Wylej sos na ziemniaki. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply