
Chrupiące placki ziemniaczane to powrót do smaków dzieciństwa. Podawane z jogurtem, śmietaną solą lub cukrem, smakują doskonale przez cały rok. Możemy również stworzyć bardziej wyrafinowane danie, dekorując placki wędzonym łososiem z serkiem, rybką bądź różnymi sosami.
Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 3-4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i też ścieramy na drobniejszych oczkach. Przekładamy wszystko do misy – jeżeli soku jest za dużo (w zależności od jakości ziemniaków) delikatnie odlewamy go z miski. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mąkę i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę, formując cienkie placki. Formujemy je delikatnie widelcem, by uzyskać chrupiące brzegi placków. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z jogurtem, śmietaną bądź innymi dodatkami.

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką
Smacznego!
No Responses