Placki z cukinii to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są lekkostrawne, a mają bardzo dużą zawartości związków odżywczych. Jeżeli zamiast mąki dodamy płatki owsiane, będą lekką przekąską dietetyczną.
Składniki:
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 6 płatków owsianych)
– garść świeżego kopru
– sól morska, pieprz
– olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie obieramy!). Lekko solimy i odstawiamy. W czasie, kiedy cukinia wyda sok, przesiewamy do miski mąkę (dzięki przesianiu placki będą bardziej puszyste), dodajemy jajka, pokrojoną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pieprzymy do smaku. Z cukinii odciskami dokładnie nadmiar wody i porcjami dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy, dodajemy garść pokrojonego drobno koperku.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę, formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy same bądź z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i zielonym, pokrojonym drobno ogórkiem. Placki z cukinii mogą też stanowić dodatek do dań mięsnych.
Smacznego!