Andaluzyjska kuchnia smaczna i pełna energii – sprawdźcie, jak prosty jest przepis na gazpacho.
Składniki:
- 4 duże żółte pomidory
- 2 szklanki pokrojonego ogórka
- 1 szklanka pokrojonej żółtej cebuli
- 1 szklanka pokrojonej żółtej papryki
- 1/2 szklanki pokrojonego selera
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wskazówki:
- Pomidory pokroić na ćwiartki
- Pokroić ogórek, cebulę, seler, czosnek i paprykę
- Wrzucić wszystkie składniki do miski i dodać oliwy
- Mieszać aż do uzyskania właściwej konsystencji, dodając dla smaku soli i pieprzu
- Podawać w miskach
- Dodać oliwę z oliwek i przyrumienione grzanki pokrojone w kostkę, posypać natką pietruszki