Pierogi z suszonymi śliwkami to pyszne i tradycyjne danie wigilijne, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- jajko,
- łyżka oliwy,
- suszone śliwki,
- prażone migdały,
- 3/4 l śmietany (30-36%).
Przygotowanie:
Śmietanę wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Redukuj na wolnym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnuj, aby się nie przypaliła (powinna przypominać bułkę tartą, usmażoną na maśle).
Mąkę przesiej na stolnicę. Wlej trochę gorącej wody i delikatnie wymieszaj nożem. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie sprężyste. Gdy powstaną kluchy, wbij jajko, wlej oliwę i ponownie wymieszaj nożem. Następnie rękoma wyrób ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Przykryj miską i zostaw na około 15 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż suszoną śliwkę (wcześniej wciśnij do każdej uprażony migdał). Krawędzie sklej.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Minutę po wypłynięciu, zahartuj w zimnej wodzie, a następnie odcedź. Podawaj z usmażoną śmietaną. Gotowe!
Wskazówka! Suszone śliwki można namoczyć, a nawet zagotować z cynamonem. Będą się rozpływać w ustach!