Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!

Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Podawane najczęściej na twardo z majonezem i rzodkiewką nie wychodzą z mody. A co, jeśli na świąteczny stół podalibyśmy jajka w innej odsłonie? Zobacz i spróbuj…!

Depositphotos 104273022 xl 2015

Jajka faszerowane szynką, serem, porem i ogórkiem

Składniki:

10 jajek, ugotowanych na twardo,
4 plastry sera żółtego,
4 plastry szynki drobiowej,
3 ogórki kiszone,
kawałek pora,
majonez.

Jajka ugotowane na twardo przekrój na pół. Z każdego jajka wyjmij żółtka, a białka ułóż na talerzu. Utrzyj żółtka i dodaj majonez. Dodaj także drobno pokrojony ser, szynkę, pora i ogórki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowym farszem, udekoruj białka. Jajka możesz również udekorować natką pietruszki.

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Składniki:

6 ugotowanych na twardo jajek,
szklanka pieczarek marynowanych,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
1 łyżka gęstej śmietany,
pół papryki,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

Obrane jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka. Ucieramy je ze śmietaną, dodajemy drobno pokrojone pieczarki (pamiętaj, aby je odsączyć przed pokrojeniem!), szczypiorek, sól i pieprz dla smaku. Całość mieszamy. Tak przygotowanym farszem, nadziewamy wszystkie jajka. Dekorujemy papryką, pokrojoną w cienkie paski oraz natką pietruszki.

Jajka nadziewane szynką i chrzanem

Składniki:

5 jajek, ugotowanych na twardo,
10 plastrów gotowanej szynki,
3 łyżki śmietany,
3 łyżki tartego chrzanu,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
pietruszka,
pomidory koktajlowe.

Obrane jajka, kroimy na pół. Każdą połówkę zawijamy w plaster gotowanej szynki, formując rożek. Wnętrze każdego rożka napełniamy chrzanem, zmieszanym ze śmietaną, doprawionym sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Półmisek z gotowymi jajkami dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, przekrojonymi na połówki, oraz pietruszką.

Leave a Reply