Sezon grillowy w pełni! Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na karkówkę z warzywami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tej grillowej potrawy!
Składniki:
- 700 g chudej karkówki,
- łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki łagodnego ketchupu,
- 5 łyżek oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- po 0,5 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej, mielonej papryki oraz suszonego tymianku,
- 2 pęczki młodej marchewki,
- 8 dużych, młodych ziemniaków,
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotuj marynatę: do miski przełóż musztardę, ketchup, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany tymianek, sól, pieprz oraz słodką, mieloną paprykę. Wszytko wymieszaj. Karkówkę umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją ostrym nożem na 6 grubych plastrów. Obtocz dokładnie mięso w marynacie, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
Nazajutrz wyjmij naczynie z mięsem – godzinę przed grillowaniem. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Odsączone ziemniaki nakłuj widelcem. Marchewki cienko obierz, a dymki ze szczypiorkiem umyj i osusz. Posmaruj ruszt olejem, a potem go rozgrzej. Kładź plastry karkówki i grilluj przez 6-8 minut z obydwu stron.
Resztką marynaty posmaruj ziemniaki, marchew i dymkę. Ułóż je na tackach i grilluj po około 8 minut z obu stron, starając się, aby dymka była z dala od żaru. Podawaj na ciepło. Gotowe!