Karkówka z warzywami

Sezon grillowy w pełni! Przedstawiamy więc prosty i szybki przepis na karkówkę z warzywami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tej grillowej potrawy!

obrazek

Składniki:

  • 700 g chudej karkówki,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • po 0,5 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej, mielonej papryki oraz suszonego tymianku,
  • 2 pęczki młodej marchewki,
  • 8 dużych, młodych ziemniaków,
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotuj marynatę: do miski przełóż musztardę, ketchup, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany tymianek, sól, pieprz oraz słodką, mieloną paprykę. Wszytko wymieszaj. Karkówkę umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją ostrym nożem na 6 grubych plastrów. Obtocz dokładnie mięso w marynacie, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.

Nazajutrz wyjmij naczynie z mięsem – godzinę przed grillowaniem. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Odsączone ziemniaki nakłuj widelcem. Marchewki cienko obierz, a dymki ze szczypiorkiem umyj i osusz. Posmaruj ruszt olejem, a potem go rozgrzej. Kładź plastry karkówki i grilluj przez 6-8 minut z obydwu stron.

Resztką marynaty posmaruj ziemniaki, marchew i dymkę. Ułóż je na tackach i grilluj po około 8 minut z obu stron, starając się, aby dymka była z dala od żaru. Podawaj na ciepło. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply