Pyszne świętowanie! Naleśnikowe roladki z łososiem i rukolą

Do sylwestrowej zabawy pozostało już niewiele czasu. Pora więc pomyśleć o przystawkach, które doskonale sprawdzą się w ten wieczór. Podpowiadamy, jak przygotować naleśnikowe roladki z łososiem i rukolą. Sprawdź i zainspiruj się…

tortilla z lososiem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta: soli, papryki wędzonej i kurkumy.

Składniki na farsz:

  • 300 g wędzonego łososia,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki twarożku,
  • 2 łyżki śmietany (18%),
  • garść rukoli,
  • sol i pieprz.

Przygotowanie:

Zrób naleśniki: mąkę przesiej przez sito i wsyp do misy. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, dużą szczyptę soli oraz paprykę wędzoną i kurkumę. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, dodając pod koniec roztopione masło. Następnie na płaską, rozgrzaną patelnię wylewaj chochelką, partiami porcje ciasta i smaż średniej grubości naleśniki przez około minutę. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 30 sekund.

Twarożek wymieszaj z majonezem i śmietaną, z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Posmaruj nim naleśniki, a następnie ułóż na nich umytą i osuszoną rukolę oraz drobno pokrojonego łososia. Zwiń naleśniki z ciasne ruloniki i pokrój je na nieduże kawałki ostrym nożem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply