Do sylwestrowej zabawy pozostało już niewiele czasu. Pora więc pomyśleć o przystawkach, które doskonale sprawdzą się w ten wieczór. Podpowiadamy, jak przygotować naleśnikowe roladki z łososiem i rukolą. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta: soli, papryki wędzonej i kurkumy.
Składniki na farsz:
- 300 g wędzonego łososia,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki twarożku,
- 2 łyżki śmietany (18%),
- garść rukoli,
- sol i pieprz.
Przygotowanie:
Zrób naleśniki: mąkę przesiej przez sito i wsyp do misy. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, dużą szczyptę soli oraz paprykę wędzoną i kurkumę. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, dodając pod koniec roztopione masło. Następnie na płaską, rozgrzaną patelnię wylewaj chochelką, partiami porcje ciasta i smaż średniej grubości naleśniki przez około minutę. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 30 sekund.
Twarożek wymieszaj z majonezem i śmietaną, z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Posmaruj nim naleśniki, a następnie ułóż na nich umytą i osuszoną rukolę oraz drobno pokrojonego łososia. Zwiń naleśniki z ciasne ruloniki i pokrój je na nieduże kawałki ostrym nożem. Gotowe!