Dorsz z sosem z mięczaków

Dorsz delikatnie osolony z młodymi warzywami i sosem z mięczaków

Składniki dla 4 osób:

  • 4 kostki dorsza po 100 g

  • kwiat soli morskiej

  • oliwa z oliwek

  • 20 g masła

Warzywa:

  • 100 g świeżego groszku

  • 50 g obranego bobu

  • 4 końcówki zielonych szparagów

  • 4 połówki ugotowanego młodego karczocha

  • 12 dzikich szparagów

Sos z mięczaków:

  • 20 cl (lub 200 ml) bulionu drobiowego

  • 10 cl (lub 100 ml) sosu z mięczaków morskich (muszle i części jadalne)

  • 20 g masła

  • szczypta kurkumy

dorszSposób przygotowania:

Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny.

Zacznij od ugotowania wszystkich, poza dzikimi szparagami, zielonych warzyw w osolonej wodzie. Schłódź je szybko, by zachowały piękny zielony kolor. Odsącz warzywa i poukładaj je na małych patelniach, dodając niewielką ilość masła. Lekko dopraw.

Zmieszaj bulion drobiowy z sosem z mięczaków i sprawdź, czy jest dostatecznie doprawiony.

Ułóż dorsza skórą na spód i gotuj aż się delikatnie zarumieni.Następnie upiecz w piekarniku w temperaturze 55°C.

Podgrzej delikatnie warzywa. Podgrzej dzikie szparagi.

Poukładaj warzywa z odrobiną wakame w głębokich talerzach. Ułóż dorsza na warzywach.

Dodaj trochę masła do bulionu i energicznie wymieszaj (np. trzepaczką lub mikserem). Nalej bulion na talerze i udekoruj każdy talerz trzema dzikimi szparagami.

Serwuj od razu po przygotowaniu.

Leave a Reply