Dorsz delikatnie osolony z młodymi warzywami i sosem z mięczaków
Składniki dla 4 osób:
-
4 kostki dorsza po 100 g
-
kwiat soli morskiej
-
oliwa z oliwek
- 20 g masła
Warzywa:
-
100 g świeżego groszku
-
50 g obranego bobu
-
4 końcówki zielonych szparagów
-
4 połówki ugotowanego młodego karczocha
-
12 dzikich szparagów
Sos z mięczaków:
-
20 cl (lub 200 ml) bulionu drobiowego
-
10 cl (lub 100 ml) sosu z mięczaków morskich (muszle i części jadalne)
-
20 g masła
-
szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny.
Zacznij od ugotowania wszystkich, poza dzikimi szparagami, zielonych warzyw w osolonej wodzie. Schłódź je szybko, by zachowały piękny zielony kolor. Odsącz warzywa i poukładaj je na małych patelniach, dodając niewielką ilość masła. Lekko dopraw.
Zmieszaj bulion drobiowy z sosem z mięczaków i sprawdź, czy jest dostatecznie doprawiony.
Ułóż dorsza skórą na spód i gotuj aż się delikatnie zarumieni.Następnie upiecz w piekarniku w temperaturze 55°C.
Podgrzej delikatnie warzywa. Podgrzej dzikie szparagi.
Poukładaj warzywa z odrobiną wakame w głębokich talerzach. Ułóż dorsza na warzywach.
Dodaj trochę masła do bulionu i energicznie wymieszaj (np. trzepaczką lub mikserem). Nalej bulion na talerze i udekoruj każdy talerz trzema dzikimi szparagami.
Serwuj od razu po przygotowaniu.