Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się idealnie jako antidotum na jesienno-zimową chandrę.
Składniki:
– masa kajmakowa 1 puszka
– śmietanka 36% 250 g
– serek mascarpone 250 g
– brązowy cukier 100 g
– ulubione orzechy 250 g
– czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) 1 opakowanie (3 sztuki)
– sok połowy cytryny
– pół szklanki wody
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
Smacznego!