Ravioli z sosem pomidorowym

Czy łatwo przyrządzić domowe ravioli? Podpowiadamy prosty przepis na ravioli z sosem pomidorowym. Sprawdź i zainspiruj się…

zzzzzz

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ciepła woda.

Składniki na farsz:

  • 100 g serka ricotta,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 100 g szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki bazylii.

Przygotowanie:

Połącz mąkę z jajkami i dodaj odrobinę ciepłej wody oraz oliwę. Zagnieć ciasto. Następnie wrzuć szpinak na minutę do wrzątku i odsącz. Dodaj ricottę, żółtka, parmezan, sól, pieprz i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto i pokrój w kratkę. Na jedną kratkę nałóż farsz i przykryj drugą kratką. Dociśnij i zlep brzegi. Wrzucaj ravioli do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut.

Na oleju podsmaż obrane i posiekane pieczarki. Dodaj czosnek, pomidory z puszki, sól i pieprz. Duś przez około 10 minut. Na koniec dodaj bazylię. Ravioli podawaj z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Leave a Reply