Czy łatwo przyrządzić domowe ravioli? Podpowiadamy prosty przepis na ravioli z sosem pomidorowym. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki,
- 2 małe jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- ciepła woda.
Składniki na farsz:
- 100 g serka ricotta,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 100 g szpinaku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- puszka krojonych pomidorów,
- 3 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- listki bazylii.
Przygotowanie:
Połącz mąkę z jajkami i dodaj odrobinę ciepłej wody oraz oliwę. Zagnieć ciasto. Następnie wrzuć szpinak na minutę do wrzątku i odsącz. Dodaj ricottę, żółtka, parmezan, sól, pieprz i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto i pokrój w kratkę. Na jedną kratkę nałóż farsz i przykryj drugą kratką. Dociśnij i zlep brzegi. Wrzucaj ravioli do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut.
Na oleju podsmaż obrane i posiekane pieczarki. Dodaj czosnek, pomidory z puszki, sól i pieprz. Duś przez około 10 minut. Na koniec dodaj bazylię. Ravioli podawaj z sosem pomidorowym.