Światowy Dzień Hot Doga, jednego z najpopularniejszych fast foodów na świecie, będziemy świętować już 4 lipca. Obchody tego dnia zostały zapoczątkowane ponad 100 lat temu w USA podczas Święta Niepodległości. Dziś ta smakowita przekąska znana jest w niemal każdym zakątku świata. Popularny fast food doczekał się także wersji bezmięsnej, która podbija serca wielu wege smakoszy. Z okazji zbliżającego się święta przedstawiamy więc 6 sposobów na hot doga w wersji roślinnej!
Ciepła bułka, kiełbaska i duża ilość sosu – ten uliczny amerykański klasyk zna chyba każdy. Jego święto związane jest z obchodzonym 4 lipca amerykańskim Dniem Niepodległości. To z tej okazji w 1916 roku w Nowym Jorku urządzono konkurs jedzenia hot dogów na czas, którego tradycja przetrwała do dziś. W polskich barach i przyulicznych stoiskach ten smakołyk zagościł w latach 80., a jego popularność wciąż trwa.
Dzisiaj nie tylko mięsożercy mogą zajadać się pysznymi hot dogami – dzięki roślinnym zamiennikom możemy przygotować alternatywną wersję popularnego fast foodu w kilka chwil. Poznajcie przepisy na bezmięsne hot dogi w sześciu wariantach smakowych, polecane przez Planty – markę specjalizującą się w kuchni roślinnej.
Klasyczny hot dog z karmelizowaną cebulką
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne (np. mięsiste kiełbaski Planty),
- 2 bułki do hot dogów,
- łyżka masła,
- łyżka cukru,
- 1 biała cebula,
- 2 liście sałaty rzymskiej,
- ketchup i musztarda.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Całość podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając. Na drugiej patelni podsmaż kiełbaski roślinne. Bułki do hot dogów na kilka minut włóż do rozgrzanego piekarnika. Do gotowych już bułek dodaj liść sałaty rzymskiej, kiełbaskę oraz skarmelizowaną cebulkę. Całość polej ketchupem i musztardą.
Hot dog nowojorski z domowym sosem cebulowym
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne,
- 2 bułki do hot dogów,
- 50 g kapusty kiszonej.
Sos:
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki ketchupu,
- 50 ml wody,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w prążki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj miód, ketchup, wodę, cynamon i paprykę. Całość podgrzewaj, aż do zgęstnienia. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki włóż na kilka minut do piekarnika. Gdy będą już ciepłe, wypełnij je kapustą kiszoną, dodaj kiełbaskę, a na wierz nałóż sos cebulowy.
Hot dog po polsku
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne,
- 2 bułki do hot dogów,
- 2 ogórki kiszone,
- ½ czerwonej cebuli,
- ½ czerwonej papryki,
- ketchup i majonez.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne do lekkiego zarumienienia. Bułki wsadź do piekarnika na kilka minut. Ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Podgrzane bułki wypełnij pokrojonymi warzywami oraz roślinną kiełbaską. Na koniec dodaj ketchup i majonez.
Hot dog śniadaniowy
Składniki:
- 2 roślinne kiełbaski,
- 2 bułki grahamki,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- garść kiełków rzodkiewki lub dowolnego warzywa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: Roślinne kiełbaski podsmaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj także jajecznicę na maśle. Bułki przekrój w połowie, lecz nie rozcinaj ich do końca. Nałóż do nich łyżkę jajecznicy, następnie dodaj kiełbaskę roślinną. Na wierzch połóż kiełki, a całość posyp solą i pieprzem.
Hot dog z kimchi
Składniki:
- 2 bułki do hot dogów,
- kiełbaska Planty,
- kimchi,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- prażona cebulka,
- ziarna sezamu lub czarnuszki,
- ketchup, musztarda lub sos czosnkowy.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Na patelni przypiecz roślinne kiełbaski. Bułki włóż do piekarnika na kilka minut. Ciepłe bułki wypełnij ulubionym sosem, kiełbaską roślinną oraz kimchi. Świeże zioła posiekaj i posyp nimi hot dogi. Na wierzch dodaj prażoną cebulkę i trochę ulubionych ziaren.
Hot dog po grecku
Składniki:
- 2 roślinne kiełbaski,
- 2 bułki grahamki,
- 50 g sera feta,
- garść oliwek,
- 1 świeży ogórek,
- łyżka oliwy.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki przypiecz w piekarniku kilka minut. Oliwki przekrój na pół, a ogórka pokrój na talarki. Do bułek nałóż kiełbaski i pokrojone warzywa. Fetę rozkrusz w rękach i posyp nią hot doga. Całość skrop oliwą z oliwek.