Ser marynowany możemy go przygotować na dwa sposoby: z użyciem ziół świeżych lub suszonych. W pierwszym przypadku trzeba pamiętać, że okres przydatności do spożycia tak przyrządzonego sera to tydzień. Jeżeli jednak sięgniemy po zioła suszone, będziemy mogli cieszyć się smakiem takiego dania nawet przez trzy tygodnie. Przekąska sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy koreczków oraz stworzy ciekawy duet z ulubionym winem.
Składniki:
– 200 g sera Gouda MSM Mońki
– garść oliwek zielonych z pestką
– garść oliwek Kalamata
– 3 sztuki świeżej papryki pepperoni
– 3 gałązki świeżego rozmarynu
– 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wykonanie:
Ser pokroić w dwucentymetrowe kostki, dodać oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Odstawić na parę dni, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak.
Smacznego!