Pyszna zupa serowa, w połączeniu ze świeżą pietruszką i grzankami szybko rozgrzeje nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.
Składniki:
– 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
– 1 litr bulionu drobiowego
– 300g serka topionego
– 100g chudego boczku
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– Świeża pietruszka
– Oliwa
– Łyżeczka kurkumy
– Sól, pieprz
Przygotowanie:
Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.
Smacznego!