Jesienna zupa serowa z pietruszką i grzankami

Pyszna zupa serowa, w połączeniu ze świeżą pietruszką i grzankami szybko rozgrzeje nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Składniki:

– 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
– 1 litr bulionu drobiowego
– 300g serka topionego
– 100g chudego boczku
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– Świeża pietruszka
– Oliwa
– Łyżeczka kurkumy
– Sól, pieprz

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

Smacznego!

zupa serowa z pietruszka i grzankami

fot. Dan Cake

Leave a Reply