Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie wpisze się w letnie menu. Sprawdź nasz przepis na tę zupę i rozkoszuj się smakiem wakacyjnej potrawy!
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 400 ml kefiru.
Przygotowanie:
Opłucz dokładnie botwinkę i odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj drobno łodyżki, a liście pokrój na około 2-3 mm kawałki. Następnie zagotuj bulion warzywny i dodaj same pokrojone buraczki. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj łodyżki oraz liście i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj sok z cytryny i ocet. Gotuj przez minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź wywar. Następnie do ostudzonego wywaru dodaj kefir i wymieszaj.
Wskazówka! Chłodnik z botwinki podawaj z jajkiem, ogórkiem bądź rzodkiewką.