Chłodnik z botwinki…

Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie wpisze się w letnie menu. Sprawdź nasz przepis na tę zupę i rozkoszuj się smakiem wakacyjnej potrawy!

Depositphotos 163984248 s 2019

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 400 ml kefiru.

Przygotowanie:

Opłucz dokładnie botwinkę i odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj drobno łodyżki, a liście pokrój na około 2-3 mm kawałki. Następnie zagotuj bulion warzywny i dodaj same pokrojone buraczki. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj łodyżki oraz liście i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj sok z cytryny i ocet. Gotuj przez minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ostudź wywar. Następnie do ostudzonego wywaru dodaj kefir i wymieszaj.

Wskazówka! Chłodnik z botwinki podawaj z jajkiem, ogórkiem bądź rzodkiewką.

Smacznego!

Leave a Reply