Potrawy must have na wielkanocnym stole

Wielkanoc to czas budzącej się wiosny i… spotkań z rodziną. Nie da się ukryć, że wspólne gotowanie nabiera wtedy szczególnego znaczenia. Jest to więc doskonała okazja do przygotowania wielu uwielbianych od lat potraw lub do eksperymentowania z wykorzystaniem zupełnie nowych przepisów.

Chrzan Luksusowy WSP „Społem” to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole – prawdziwy must have! Sprawdzi się on nie tylko jako dodatek do domowych wędlin, ale także jako składnik bardziej złożonych potraw. Dzięki wysokiej zawartości świeżego korzenia chrzanu – wynosi ona aż 70% – wyróżnia się on wyjątkowo intensywnym, wyrazistym smakiem, który doda charakteru wielu daniom. Dodatkowo jest niezbędnym składnikiem Wielkanocnego stołu.

Żurek czy chrzanowa?

Tradycyjny polski żurek to prawdziwa gwiazda Świąt Wielkanocnych. Jeśli jednak macie ochotę na równie smaczną, mniej pracochłonną alternatywę dla tej klasycznej zupy, spróbujcie przygotować chrzanową! Doskonale będzie ona smakować z dodatkiem białej kiełbasy i jajka – zupełnie jak w przypadku żurku, ale charakterystyczny smak zakwasu zastąpi ostry aromat chrzanu złagodzony dzięki odrobinie kwaśnej śmietany. Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebne będą:

  • 1,25 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (lub do smaku)
  • Majeranek do smaku
  • Surowa biała kiełbasa (ilość według uznania)
  • 100 ml śmietany 18%
  • Ugotowane na twardo jajko
  • Masło lub olej
  • 200 g wędzonych żeberek
  • Sól, pieprz

Zaczynamy od zeszklenia cebuli w dużym garnku, pod koniec smażenia dodajemy do niej ząbek czosnku. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, a następnie dorzucamy do niego wędzone żeberka i czekamy do zagotowania całości. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz białą kiełbasę, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Na koniec dodajemy Chrzan Luksusowy i po zagotowaniu zdejmujemy zupę z ognia, po czym stopniowo dolewamy śmietanę rozcieńczoną kilkoma łyżkami wywaru. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie gotowe wprost na wielkanocny stół!

A może sałatka?

Sałatki pojawiają się niemal w każdym domu jako świąteczne danie – od tych lżejszych, po bardziej treściwe! Najczęściej możemy spotkać te na bazie majonezu z dodatkiem jajek. Ciekawym sposobem na „podkręcenie” smaku sałatki jest dodanie do niej odrobiny chrzanu. Jego wyraźna ostrość wzbogaci każde danie o odrobinę świeżości. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sałatki z ziemniaków i jajek z chrzanową nutą oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Oto niezbędne składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • Kilka łyżek zielonego groszku
  • Cebula
  • Łyżeczka Chrzanu Luksusowego
  • Jajko ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, ogórki kiszone oraz cebulę dość drobno siekamy. Dodajemy groszek, Chrzan Luksusowy, majonez oraz przyprawy, a następnie wszystko ze sobą mieszamy. Smacznego!

Chrzan Luksusowy idealnie uzupełni wiele wielkanocnych potraw, a jego klasyczny, tradycyjny smak, niezastąpiony na świątecznym stole, przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Warto dać się ponieść fantazji i wykorzystać czas Świąt Wielkanocnych do kulinarnych odkryć w gronie najbliższych!

Leave a Reply