Przedstawiamy prosty i szybki przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską z chili. Sprawdź i zainspiruj się w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory…
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 chili,
- 1 pierś kurczaka,
- 2 kolorowe papryki,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- limonka,
- kilka gałązek kolendry,
- olej,
- śmietana,
- sól,
- pieprz,
- kumin.
Przygotowanie:
Posiekaj obraną cebulę, marchew i chili. Warzywa przysmaż na 1-2 łyżkach oleju. Całość zalej 6 szklankami wody. Dodaj pokrojone mięso. Gotuj przez 20 minut. Dorzuć posiekane papryki (część odłóż do dekoracji). Dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory z zalewą. Gotuj przez 10 minut.
Gęstą zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz sokiem z limonki. Posyp 1-2 łyżkami posiekanej kolendry i papryki. Ozdób kleksami gęstej i kwaśnej śmietany (złagodzisz nią ostrość zupy).
Wskazówka: meksykański charakter potrawy podkreśli dodatek kukurydzianych naczosów. Możesz je wkruszyć wprost do zupy lub podać na stół na osobnym talerzyku. Gotowe!