Zupa meksykańska z chili

Przedstawiamy prosty i szybki przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską z chili. Sprawdź i zainspiruj się w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory…

obraz12

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 chili,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • limonka,
  • kilka gałązek kolendry,
  • olej,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin.

Przygotowanie:

Posiekaj obraną cebulę, marchew i chili. Warzywa przysmaż na 1-2 łyżkach oleju. Całość zalej 6 szklankami wody. Dodaj pokrojone mięso. Gotuj przez 20 minut. Dorzuć posiekane papryki (część odłóż do dekoracji). Dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory z zalewą. Gotuj przez 10 minut.

Gęstą zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz sokiem z limonki. Posyp 1-2 łyżkami posiekanej kolendry i papryki. Ozdób kleksami gęstej i kwaśnej śmietany (złagodzisz nią ostrość zupy).

Wskazówka: meksykański charakter potrawy podkreśli dodatek kukurydzianych naczosów. Możesz je wkruszyć wprost do zupy lub podać na stół na osobnym talerzyku. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply