Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto to dane, które w XIV wieku zostało przywiezione do Włoch z Chin przez Marco Polo. W wersji podstawowej używa się do jego sporządzenia jedynie ryżu, parmezanu i masła, jednak bardzo dobrze smakuje z innymi śródziemnomorskimi przysmakami – na przykład z suszonymi pomidorami.

Do wykonania tej wersji risotto będziemy potrzebować:

  • 80 g suszonych pomidorów z cebulą od Ponti
  • 1 szklani ryżu arborio
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia extra vergine
  • 2 garści grzybów (mogą być świeże lub mrożone)
  • 2 ząbków czosnku
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • 100 ml białego wina
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • drobno posiekanej pietruszki
risotto

(Risotto, fot. indexfood.pl)

Ryż płuczemy i odsączamy, a następnie przysmażamy razem z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodajemy białe wino i czekamy aż odparuje. Wówczas dodajemy część przygotowanego wcześniej bulionu grzybowego, oraz pokrojone grzyby – tak aby zakrywały warstwę ryżu. Dziesięć minut później dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz pozostałą część bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Podajemy z tartym parmezanem.

Smacznego!

 

Leave a Reply