Risotto to dane, które w XIV wieku zostało przywiezione do Włoch z Chin przez Marco Polo. W wersji podstawowej używa się do jego sporządzenia jedynie ryżu, parmezanu i masła, jednak bardzo dobrze smakuje z innymi śródziemnomorskimi przysmakami – na przykład z suszonymi pomidorami.
Do wykonania tej wersji risotto będziemy potrzebować:
- 80 g suszonych pomidorów z cebulą od Ponti
- 1 szklani ryżu arborio
- 5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia extra vergine
- 2 garści grzybów (mogą być świeże lub mrożone)
- 2 ząbków czosnku
- 0,5 l bulionu grzybowego
- 100 ml białego wina
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- drobno posiekanej pietruszki
Ryż płuczemy i odsączamy, a następnie przysmażamy razem z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Dodajemy białe wino i czekamy aż odparuje. Wówczas dodajemy część przygotowanego wcześniej bulionu grzybowego, oraz pokrojone grzyby – tak aby zakrywały warstwę ryżu. Dziesięć minut później dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz pozostałą część bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Podajemy z tartym parmezanem.
Smacznego!