
Sezon na grzyby w pełni! Marynowane grzyby to najlepszy sposób, aby zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem przez całą zimie. Jak marynować grzyby w occie? Oto szybki i prosty przepis na grzyby marynowane w occie…
Składniki:
- 1 szklanka octu 10%,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżki cukru,
- 1 łyżki soli,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 1 łyżka ziaren pieprzu.
Przygotowanie:
Do słoika dodaj 0,5 cebuli, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, około 10 ziaren pieprzu. Następnie dodaj grzyby, a na ich wierzch dodaj drugą połówkę cebuli, pokrojoną w płatki. W osobnym garnku zagotuj szklankę octu i dwie szklanki wody, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru. Tak przygotowaną marynatą, zalej grzyby w słoiku. Zakręć słoik i pasteryzuj przez około 15 minut. Zostaw do ostygnięcia.