Ziemniaczki w skorupce z glinki, sos aioli (specjalny rodzaj sosu czosnkowego)
Składniki na 12 ziemniaków:
- 12 małych, młodych ziemniaków
- sól morska
- tymianek
Skorupka z glinki:
- 120 g kaolinu lub białej glinki
- 50 g laktozy w proszku (do kupienia w aptece)
- 2 g atramentu z mątwy
- 180 ml wody
-
1 g soli
Sos aioli:
-
50 g marynowanego czosnku
- 125 mloliwy z oliwek extra virgin
- 1 żółtko
- 45 ml wody
- 1 g soli
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w mundurkach z solą i tymiankiem. Przygotuj masę z glinki tak, jak robi się ciasto na naleśniki.
Przygotuj sos aioli miksując czosnek z solą i żółtkiem. Następnie połącz go z oliwą z oliwek tak, jak przy przygotowywaniu majonezu.
Nabij ziemniaki na szpikulce i zanurz je w masie z glinki. Ziemniaki zamoczone w glince odstaw do wyschnięcia na około 2 godziny. Wyjmij delikatnie szpikulce i zatkaj dziurkę po szpikulcu odrobiną glinki. Podgrzej ziemniaki w piekarniku w temperaturze 50°C.
Podaj ziemniaki na ciepło z sosem aioli.
Zwycięskie potrawy konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez Electrolux. W rywalizacji wzięły udział drużyny z Rosji i Francji. Każda z nich była złożona z szefa kuchni, stylisty i projektanta, a ich zadaniem było zaproponowanie menu na lunch dla jury festiwalu, któremu w tym roku przewodniczył Robert de Niro. Wygrała drużyna „Le Cook and Roll” z Francji, a ich obiad zdobył najwyższe uznanie w oczach jury. Wszyscy, którzy będą chcieli powtórzyć sukces kulinarny „Le Cook and Roll” będą mogli to uczynić, korzystając z niniejszych przepisów prezentujących sposób przygotowania zwycięskich dań. Chcielibyśmy by, każdy miał możliwość zaproszenia swoich gości na lunch „prosto z Cannes” i zabłyśnięcia smakiem oryginalnych potraw.