Klasyczne spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu.
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
Bulion mięsny – 2 szklanki
Cebula – 2 szt.
Marchew – 1 szt.
Seler naciowy – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
Śmietanka – ½ szklanki
Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
Oliwa
Oregano
Sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.

Spaghetti bolognese

Leave a Reply