Szybko i prosto… Makaron z borowikami w sosie śmietanowym!

Borowiki to niezwykle popularne grzyby, z których można wyczarować pyszne potrawy! Poczuj smak lasu i przyrządź pyszny makaron z grzybami w roli głównej! Podpowiadamy szybki i prosty przepis na makaron z borowikami w sosie śmietanowym!

Pappardelle z prawdziwkami M 04 610x300

Składniki:

  • 200 g borowików (świeżych albo mrożonych),
  • 150 g makaronu tagliatelle,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 zwykłej cebuli,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • pieprz, sól do smaku.

Przygotowanie:

Świeże borowiki oczyść, umyć, osusz i pokrój w plasterki. Mrożone grzyby natomiast wyłóż na sitko i kilka razy przelej gorącą wodą, aby się rozmroziły. Następnie odcedź i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż przez około 2 minuty, do momentu ich zeszklenia. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Następnie dodaj śmietankę, zamieszaj i zagotuj. Poczekaj aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu, dodaj ugotowany makaron oraz dwie łyżki parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze i posyp resztą sera.

Smacznego!

Leave a Reply