Borowiki to niezwykle popularne grzyby, z których można wyczarować pyszne potrawy! Poczuj smak lasu i przyrządź pyszny makaron z grzybami w roli głównej! Podpowiadamy szybki i prosty przepis na makaron z borowikami w sosie śmietanowym!
Składniki:
- 200 g borowików (świeżych albo mrożonych),
- 150 g makaronu tagliatelle,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 zwykłej cebuli,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- pieprz, sól do smaku.
Przygotowanie:
Świeże borowiki oczyść, umyć, osusz i pokrój w plasterki. Mrożone grzyby natomiast wyłóż na sitko i kilka razy przelej gorącą wodą, aby się rozmroziły. Następnie odcedź i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż przez około 2 minuty, do momentu ich zeszklenia. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu. Następnie dodaj śmietankę, zamieszaj i zagotuj. Poczekaj aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu, dodaj ugotowany makaron oraz dwie łyżki parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze i posyp resztą sera.