Legenda głosi, iż spaghetti pochodzi z Chin, natomiast druga wersja, iż spaghetti jadano we Włoszech już za czasów Etrusków. Kto ma rację? Dokładnie nie wiadomo, ale jako fani kuchni włoskiej, zostajemy przy wersji drugiej. Sztandarową potrawą tej kuchni jest oczywiście spaghetti carbonara i bolognese. Dziś proponujemy spaghetti carbonara. Polecamy!
Składniki:
- makaron spaghetti
- jedno żółtko na jedną osobę
- dwa grube plastry wędzonego boczku (na 4 osoby)
- oliwa z oliwek
- pieprz
- parmezan
- śmietana 18%
Jak przygotować?
Wrzucamy makaron do wrzącej wody i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Podsmażamy boczek na oliwie (użyjmy dużej patelni), dodajemy śmietanę, gdy będzie już złocisty. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelni. Następnie bardzo szybko wrzucamy żółtka i garść parmezanu. Kremowy sos uzyskamy dając mały ogień i powoli mieszając, tak aby żółtko się nie ścięło.
Życzymy smacznego!!!