
Owoce sprawdzą się nie tylko jako składnik letnich deserów. Są także świetnym dodatkiem do mięs. Oto przepis na pieczone podudzia kurczaka na słodko z owocami.
Czas przygotowania: 75 minut
Wartość odżywcza: 650 kcal/porcja
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 8 podudzi Kurczaka Zagrodowego
- 2 gruszki (kroimy je w cząstki)
- 1 marchewka, 1 pietruszka i pół selera (warzywa kroimy w słupki)
- dwie łyżki orzechów nerkowca
- garść dowolnych bakalii
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 3 ząbki czosnku
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- parę listków szałwii
- 1 łyżka sosu Worcestershire

(Podudzia kurczaka z owocami na słodko)
Podudzia kurczaka, pokrojone gruszki, warzywa, bakalie, czosnek i orzechy nerkowca wkładamy do miski. Dodajemy miód, sos Worcestershire, listki szałwii, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą. Składniki dzielimy na 4 części i przekładamy do papierowych torebek do pieczenia (możemy tez wykorzystać worek foliowy do pieczenia). Danie pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Podudzia świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami polanymi powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego! 🙂
Taki z marketu nie wyjdzie 😉
8 podudzi Kurczaka Zagrodowego – nie smakuje mi kurczak zagrodowy, czy może być z marketu?