Podudzia kurczaka z owocami

Owoce sprawdzą się nie tylko jako składnik letnich deserów. Są także świetnym dodatkiem do mięs. Oto przepis na pieczone podudzia kurczaka na słodko z owocami.

Czas przygotowania: 75 minut

Wartość odżywcza: 650 kcal/porcja

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 8 podudzi Kurczaka Zagrodowego
  • 2 gruszki (kroimy je w cząstki)
  • 1 marchewka, 1 pietruszka i pół selera (warzywa kroimy w słupki)
  • dwie łyżki orzechów nerkowca
  • garść dowolnych bakalii
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 3 ząbki czosnku
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • parę  listków szałwii
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
podudzia

(Podudzia kurczaka z owocami na słodko)

Podudzia kurczaka, pokrojone gruszki, warzywa, bakalie, czosnek i orzechy nerkowca wkładamy do miski. Dodajemy miód, sos Worcestershire, listki szałwii, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą. Składniki dzielimy na 4 części i przekładamy do papierowych torebek do pieczenia (możemy tez wykorzystać worek foliowy do pieczenia). Danie pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Podudzia świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami polanymi powstałym podczas pieczenia sosem.

Smacznego! 🙂

 

2 komentarze

  1. Zuza 16 października 2012
  2. Marek 9 października 2012

Leave a Reply