Gorąca i gęsta zupa stawia na nogi i z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować barszcz ukraiński z fasolą i kapustą i rozkoszuj się jego smakiem!
Składniki:
- 300 g tartych buraków,
- łyżka masła,
- marchew,
- pietruszka,
- 2 l bulionu,
- kawałek kapusty,
- szklanka namoczonej fasoli,
- ząbek czosnku,
- duża cebula,
- pomidor,
- 3 liście laurowe,
- sok z 0,5 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- śmietana (18%).
Przygotowanie:
Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę oraz odcedzoną fasolę i liście laurowe. Wlej bulion i gotuj przez około 45 minut.
Następnie dorzuć oczyszczoną i poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, buraczki i pokrojonego pomidora. Wszystko gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Gotowy barszcz dopraw do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Rozlej do miseczek. Na każdej porcji połóż łyżkę śmietany.