Barszcz ukraiński z fasolą i kapustą

Gorąca i gęsta zupa stawia na nogi i z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować barszcz ukraiński z fasolą i kapustą i rozkoszuj się jego smakiem!

obraz1

Składniki:

  • 300 g tartych buraków,
  • łyżka masła,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 2 l bulionu,
  • kawałek kapusty,
  • szklanka namoczonej fasoli,
  • ząbek czosnku,
  • duża cebula,
  • pomidor,
  • 3 liście laurowe,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • śmietana (18%).

Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę oraz odcedzoną fasolę i liście laurowe. Wlej bulion i gotuj przez około 45 minut.

Następnie dorzuć oczyszczoną i poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, buraczki i pokrojonego pomidora. Wszystko gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

Gotowy barszcz dopraw do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Rozlej do miseczek. Na każdej porcji połóż łyżkę śmietany.

Smacznego!

Leave a Reply