W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną przekąskę dodającą energii. Zamiast sięgać po kolejny kawałek ciasta czy zawierający konserwanty, gotowy słodki deser, przygotujmy szybkie przekąski na bazie jogurtu naturalnego.
Jogurtowa przekąska do pracy: deser bananowy
Składniki na 4 porcje:
· 15o g ciastek z kawałkami czekolady
· 250 g twarogu pokrojonego na kawałki
· 150 g jogurtu naturalnego
· 10 – 20 g miodu lub syropu z agawy
· 100 g banana, pokrojonego w plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
· ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy, wymieszać 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować 5 s/obr. 7.
3 W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.
4 Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:
1 Ciastka pokruszyć.
2 Twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy zmiksować.
3 W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.
4 Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!