Jeśli nie masz ochoty na mięso, polecamy prosty przepis na chili sin carne z cukinią i z cieciorką. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 1 puszka gotowanej cieciorki,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 biała cebula,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy do smaku: świeża kolendra, wędzona papryka, oregano, pieprz, sól,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Pokrój wszystkie składniki: cebulę pokrój w piórka, a cukinię i paprykę w kosteczkę. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Jednego pomidora zblenduj, a drugiego pokrój w kosteczkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż ząbek czosnku. Wrzuć cebulę i czerwoną paprykę. Podsmaż kilka minut, aż cebula się zeszkli. W trakcie smażenia, dodaj odrobinę wody i mieszaj, aby nie przypalić składników. Wrzuć pokrojoną cukinię i dodaj przyprawy. Mieszaj. Smaż przez około 3-5 minut. Dodaj cieciorkę. Duś przez około 2 minuty. Dodaj fasolę. Następnie wlej zblendowanego pomidora i duś przez około 5 minut. Pod koniec dodaj pomidora, pokrojonego w kosteczkę. Posyp świeżą kolendrą. Gotowe!