Przepis na aromatyczny sos ziołowy, doskonały do dań z grilla.
Składniki:
– Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
– majonez 3 łyżki
– koperek świeży ½ pęczka
– natka pietruszka ½ pęczka
– bazylia świeża ½ pęczka
– zioła prowansalskie 1 łyżeczka
– czosnek 1 ząbek
– sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.
Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy