Szczawiowa z jajkiem i koperkiem

Oto kolejny przepis na pyszną, wiosenną zupę. Tym razem podpowiadamy, jak w szybki sposób przyrządzić zupę szczawiową z jajkiem i koperkiem. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 75804903 s 2019 1

Składniki:

  • 1 skrzydło lub golonka z indyka,
  • 400 g surowych żeberek,
  • 300 g szczawiu ze słoika,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałeczek pora,
  • 0,5 selera,
  • 3 ziemniaki,
  • łyżeczka mąki,
  • 3 łyżki śmietany (18%),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/3 pęczka posiekanego koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ugotowane na twardo jajka.

Przygotowanie:

Do garnka włóż pokrojone żeberka, mięso z indyka i obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Następnie wrzuć liście laurowe. Gotuj przez 1,5 godziny. Wyciągnij na talerz mięso i warzywa. Do bulionu wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj je przez 20 minut. Na koniec dodaj szczaw i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Śmietanę wymieszaj z mąką i chochlą zupy – po czym wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp posiekany koperek. Podawaj zupę z pokrojonymi jajkami. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply