Oto kolejny przepis na pyszną, wiosenną zupę. Tym razem podpowiadamy, jak w szybki sposób przyrządzić zupę szczawiową z jajkiem i koperkiem. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 1 skrzydło lub golonka z indyka,
- 400 g surowych żeberek,
- 300 g szczawiu ze słoika,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałeczek pora,
- 0,5 selera,
- 3 ziemniaki,
- łyżeczka mąki,
- 3 łyżki śmietany (18%),
- sól,
- pieprz,
- 1/3 pęczka posiekanego koperku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ugotowane na twardo jajka.
Przygotowanie:
Do garnka włóż pokrojone żeberka, mięso z indyka i obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Następnie wrzuć liście laurowe. Gotuj przez 1,5 godziny. Wyciągnij na talerz mięso i warzywa. Do bulionu wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj je przez 20 minut. Na koniec dodaj szczaw i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Śmietanę wymieszaj z mąką i chochlą zupy – po czym wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp posiekany koperek. Podawaj zupę z pokrojonymi jajkami. Gotowe!