Prosty przepis na kopytka

Kopytka to doskonały dodatek do gulaszu czy bitek. Idealnie smakują też samodzielne, polane masełkiem z bułką tartą. Świetne także po odgrzaniu. Oto przepis na tradycyjne kopytka.

Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 surowe jajka
– szczypta soli

Wykonanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (bądź maszynkę). Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajka i delikatnie acz szybko ugniatamy na gładkie ciasto, posypując mąką. Ciasto powinno być lekko klejące, jeżeli jednak klei się za bardzo – dodajemy wciąż mąkę. 2 szklanki mąki są umowne – należy sprawdzać konsystencję, która zależy od jakości ziemniaków.

Wyrobione ciasto przekładamy na posypaną lekko mąką stolnicę, formujemy z kawałków wałek. Nożem kroimy wałek na ok. 3 cm kawałki pod skosem. Przygotowane kopytka wkładamy do gotującej się osolonej wody i wyciągamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną (po ok. 2-3 minutach). Kopytka gotujemy partiami.

kopytka przepis

Prosty przepis na kopytka

Smacznego!

Leave a Reply