Wigilijny barszcz z uszkami

Tradycja nakazuje, by w Wigilię Bożego Narodzenia na stole pojawiło się 12 charakterystycznych dań. Jednym z nich jest barszcz z uszkami. Oto przepis na barszcz “od podstaw”.

Potrzebne będą:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • suszone grzyby
  • cebula
  • bulion
  • przyprawy – liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ziele angielskie, czosnek)
barszcz

(Fot. JAWO)

Buraki gotujemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z pozostałymi, pokrojonymi warzywami. Następnie dodajemy czosnek, majeranek i ziele angielskie. Zalewamy wywarem i stawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego ranka cedzimy i podgrzewamy. Dodajemy sól, cukier i pieprz do smaku. Do barszczu podajemy uszka z grzybami firmy JAWO.

One Response

  1. bozena turkiewicz 20 listopada 2013

Leave a Reply