Tradycja nakazuje, by w Wigilię Bożego Narodzenia na stole pojawiło się 12 charakterystycznych dań. Jednym z nich jest barszcz z uszkami. Oto przepis na barszcz “od podstaw”.
Potrzebne będą:
- 1,5 kg buraków
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- suszone grzyby
- cebula
- bulion
- przyprawy – liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier, ziele angielskie, czosnek)
Buraki gotujemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z pozostałymi, pokrojonymi warzywami. Następnie dodajemy czosnek, majeranek i ziele angielskie. Zalewamy wywarem i stawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego ranka cedzimy i podgrzewamy. Dodajemy sól, cukier i pieprz do smaku. Do barszczu podajemy uszka z grzybami firmy JAWO.
lubie to i napewno skorzystam