Wieczór wigilijny zbliża się wielkimi krokami. Na tę wyjątkową wieczerzę przygotuj tradycyjne potrawy, które podkreślą magię Świąt. Przedstawiamy przepis na karpia pieczonego w śmietanie. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tego tradycyjnego, polskiego dania…
Składniki:
- karp (o wadze około 2 kg),
- sól,
- mąka,
- masło klarowane do smażenia,
- cebula,
- śmietanka 30%.
Przygotowanie:
Umyj karpia i podziel go na kawałki. Następnie posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Przełóż do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posyp pokrojoną w piórka cebulą i zalej słodką śmietaną. Przykryj i zapiecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.