Karp pieczony w śmietanie

Wieczór wigilijny zbliża się wielkimi krokami. Na tę wyjątkową wieczerzę przygotuj tradycyjne potrawy, które podkreślą magię Świąt. Przedstawiamy przepis na karpia pieczonego w śmietanie. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tego tradycyjnego, polskiego dania…

825 1

Składniki:

  • karp (o wadze około 2 kg),
  • sól,
  • mąka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • cebula,
  • śmietanka 30%.

Przygotowanie:

Umyj karpia i podziel go na kawałki. Następnie posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.

Przełóż do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posyp pokrojoną w piórka cebulą i zalej słodką śmietaną. Przykryj i zapiecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.

Wskazówka! Karp jest najlepszy, gdy podczas pieczenia utworzy się gęsty sos śmietanowo-cebulowy.

Smacznego!

Leave a Reply