Ślimaczki z ciasta francuskiego

Na nowy rok szkolny warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem naszych pociech w zdrowe i pożywne śniadanie, które stanie się alternatywą dla standardowej kanapki z serem i szynką.

Składniki:

– 200 g szynki parzonej                                         
– 200 g świeżych pieczarek                                       
– 2 łyżki oleju                                                                    
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki                                 
– 150 g kapusty pekińskiej                          
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju                          
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego                            
– 1 jajko                                                               

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować  roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.

Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

slimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Smacznego!

Leave a Reply