
Na nowy rok szkolny warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem naszych pociech w zdrowe i pożywne śniadanie, które stanie się alternatywą dla standardowej kanapki z serem i szynką.
Składniki:
– 200 g szynki parzonej
– 200 g świeżych pieczarek
– 2 łyżki oleju
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 150 g kapusty pekińskiej
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Smacznego!