Jesień to idealny czas, aby przygotować przetwory na zimę. Przedstawiamy prosty przepis na konfiturę z pigwą, cynamonem i goździkami. Sprawdź i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem!
Składniki:
- 2 kg pigwy,
- 1 kg cukru,
- cytryna,
- 130 ml wody,
- 2 laski cynamonu,
- 5 goździków.
Przygotowanie:
Pigwy umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne (do garnka nie powinny wpaść żadne pestki, bo nadadzą konfiturze gorzkiego smaku), a owoce pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wodę, cynamon i goździki. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, raz na jakiś czas mieszając.
Następnie wsyp cukier (jeśli pigwa jest mało słodka, możesz dodać go trochę więcej) i znów gotuj przez około godzinę, mieszając i uważając, aby coraz gęstsza konfitura nie przypaliła się. Na koniec usuń goździki i cynamon.
Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie je zamknij i postaw do góry dnem. Konfiturę możesz też tradycyjnie zapasteryzować. Gotowe!