Dzisiaj polecamy morskie przysmaki. Nie każdy lubi owoce morza, natomiast należy im przyznać status zdrowych, zawierają bardzo duże ilości wysokowartościowego białka i witaminy z grupy B, dodatkowo spore ilości cynku i magnezu. Na pewno warto spróbować od czasu do czasu czegoś innego. Polecamy!
Składniki:
- 60 dag mieszanki owoców morza: krewetki, mule, kalmary, paluszki krabowe
- 90 ml oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jak przygotować:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieszankę owoców morza i dusimy przez kilka minut. Obieramy czosnek i przecinamy go na pół, zalewamy go sokiem z cytryny i odstawiamy. Po jednej godzinie wyjmujemy czosnek a sok z cytryny mieszamy z oliwą i natką pietruszki a wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Ostygłe owoce morza kładziemy na sałatę i polewamy powstałym sosem.
Życzymy smacznego!