Sałatka z owoców morza

Dzisiaj polecamy morskie przysmaki. Nie każdy lubi owoce morza, natomiast należy im przyznać status zdrowych, zawierają bardzo duże ilości wysokowartościowego białka i witaminy z grupy B, dodatkowo spore ilości cynku i magnezu. Na pewno warto spróbować od czasu do czasu czegoś innego. Polecamy!

Składniki:

  • 60 dag mieszanki owoców morza: krewetki, mule, kalmary, paluszki krabowe
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sa%C5%82atka z owoc%C3%B3w morza

Sałatka z owocami morza

Jak przygotować:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieszankę owoców morza i dusimy przez kilka minut. Obieramy czosnek i przecinamy go na pół, zalewamy go sokiem z cytryny i odstawiamy. Po jednej godzinie wyjmujemy czosnek a sok z cytryny mieszamy z oliwą i natką pietruszki a wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Ostygłe owoce morza kładziemy na sałatę i polewamy powstałym sosem.

Życzymy smacznego!

Leave a Reply