
Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia na cały dzień. Potrzebują go szczególnie dzieci, które dużą część dnia spędzają w szkole oraz poza domem. Przedstawiamy pyszną alternatywę dla tradycyjnych kanapek.
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 50 g drożdży
– 2 jajka
– 2 żółtka
– ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
– 2 łyżki mleka
– cukier i sól do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
– 500 g szpinaku mrożonego
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– 250 g sera gouda MSM Mońki
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Strudel szpinakowo - serowy
Smacznego!