Strudel szpinakowo – serowy

Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia na cały dzień.  Potrzebują go szczególnie dzieci, które dużą część dnia spędzają w szkole oraz poza domem. Przedstawiamy pyszną alternatywę dla tradycyjnych kanapek.

Ciasto:

– 500 g mąki pszennej                              
– 150 g masła                                             
– 50 g drożdży                                              
– 2 jajka                                                       
– 2 żółtka                                                     
– ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%                         
– 2 łyżki mleka                                                    
– cukier i sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:

– 500 g szpinaku mrożonego                                     
– 4 ząbki czosnku                                                           
– sól, pieprz do smaku
– 250 g sera gouda MSM Mońki                                                     

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm,  posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć   farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

strudel szpinakowo serowy

Strudel szpinakowo - serowy

Smacznego!

Leave a Reply