Pizza w trendzie, czyli przepisy na niebanalne odsłony popularnego dania

Smak pizzy znają niemal wszyscy. Właśnie dlatego z tym daniem dobrze jest trochę poeksperymentować. Dzięki temu uda się stworzyć oryginalne potrawy, którymi będzie można zachwycić domowników i gości. Jak osiągnąć ten cel? W sprostaniu wyzwaniu pomogą poniższe 3 przepisy na wyjątkowe kompozycje na bazie placka z Italii.

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

Czy pizza zawsze musi być wytrawna? Wcale nie! Zastosowanie tego przepisu pozwoli posmakować słodkiego wariantu tego znanego dania.

Składniki

  • ciasto na pizzę (klasyczne na cienkim spodzie);
  • 100 g gorgonzoli;
  • 1 dojrzała gruszka;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • 2 garście świeżej rukoli;
  • 2 łyżki miodu;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 250°C i rozwałkować ciasto. Na spodzie rozprowadzić cienką warstwę oliwy. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć na cieście. Dodać kawałki gorgonzoli oraz posiekane orzechy włoskie.

Piec przez 10-12 minut, aż ser się rozpuści, a spód stanie się chrupiący. Po wyjęciu udekorować rukolą, następnie skropić miodem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Pizza z mango, kurczakiem i sosem BBQ

Łączenie różnych smaków to trik znany m.in. z kuchni państw Azji Wschodniej. Tę sztuczkę warto wykorzystać także do przyrządzania innych potraw, w tym tej egzotycznej, słodko-pikantnej pizzy.

Składniki

  • ciasto na pizzę (można użyć pełnoziarnistego);
  • 100 g gotowanego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki);
  • 1/2 dojrzałego mango;
  • 100 g startego sera mozzarella;
  • 50 g sera cheddar;
  • 4 łyżki sosu BBQ;
  • świeża kolendra do dekoracji;
  • szczypta chili w proszku.

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ciasto posmarować sosem BBQ, z wyjątkiem rantów. Na wierzchu rozłożyć kawałki kurczaka oraz cienkie plasterki mango. Całość posypać serami mozzarella i cheddar oraz dodać szczyptę chili w proszku.

Całość piec przez 12-15 minut, aż sery się zarumienią. Po wyjęciu udekorować świeżą kolendrą. Na koniec składniki można jeszcze skropić BBQ, by pizza nabrała jeszcze wyrazistszego smaku tego śliwkowego sosu.

Pizza z bakłażanem, fetą i granatem

Jedno z najsłynniejszych włoskich dań może emanować świeżością niczym warzywna albo owocowa sałatka. Kto nie wierzy, niech wypróbuje ten przepis i przekona się na podstawie reakcji własnych kubków smakowych!

Składniki

  • ciasto na pizzę (najlepiej na cienkim spodzie);
  • 1 mały bakłażan;
  • 100 g sera feta;
  • 50 g ziaren granatu;
  • 2 łyżki tahini;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/2 łyżeczki oregano;
  • garść świeżej mięty.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posmarować oliwą z czosnkiem i oregano, a następnie podpiec na patelni grillowej. Ciasto posmarować cienką warstwą tahini zamiast sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana i pokruszoną fetę.

Piec przez 10-12 minut. Po wyjęciu udekorować ziarnami granatu i świeżymi liśćmi mięty. Całość skropić oliwą i podawać na ciepło.

Pizza – danie inne niż wszystkie

Mało które danie można przyrządzić na tyle sposobów, co pizzę. Zaproponowane przepisy to tylko drobny wycinek tego, co da się wyczarować z ciasta i wszelkiego rodzaju składników. Nie zaszkodzi modyfikować receptury, a tym samym co rusz zaskakiwać siebie i inne osoby wybornymi posiłkami.

Leave a Reply