Smak pizzy znają niemal wszyscy. Właśnie dlatego z tym daniem dobrze jest trochę poeksperymentować. Dzięki temu uda się stworzyć oryginalne potrawy, którymi będzie można zachwycić domowników i gości. Jak osiągnąć ten cel? W sprostaniu wyzwaniu pomogą poniższe 3 przepisy na wyjątkowe kompozycje na bazie placka z Italii.
Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami
Czy pizza zawsze musi być wytrawna? Wcale nie! Zastosowanie tego przepisu pozwoli posmakować słodkiego wariantu tego znanego dania.
Składniki
- ciasto na pizzę (klasyczne na cienkim spodzie);
- 100 g gorgonzoli;
- 1 dojrzała gruszka;
- 50 g orzechów włoskich;
- 2 garście świeżej rukoli;
- 2 łyżki miodu;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 250°C i rozwałkować ciasto. Na spodzie rozprowadzić cienką warstwę oliwy. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć na cieście. Dodać kawałki gorgonzoli oraz posiekane orzechy włoskie.
Piec przez 10-12 minut, aż ser się rozpuści, a spód stanie się chrupiący. Po wyjęciu udekorować rukolą, następnie skropić miodem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Pizza z mango, kurczakiem i sosem BBQ
Łączenie różnych smaków to trik znany m.in. z kuchni państw Azji Wschodniej. Tę sztuczkę warto wykorzystać także do przyrządzania innych potraw, w tym tej egzotycznej, słodko-pikantnej pizzy.
Składniki
- ciasto na pizzę (można użyć pełnoziarnistego);
- 100 g gotowanego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki);
- 1/2 dojrzałego mango;
- 100 g startego sera mozzarella;
- 50 g sera cheddar;
- 4 łyżki sosu BBQ;
- świeża kolendra do dekoracji;
- szczypta chili w proszku.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ciasto posmarować sosem BBQ, z wyjątkiem rantów. Na wierzchu rozłożyć kawałki kurczaka oraz cienkie plasterki mango. Całość posypać serami mozzarella i cheddar oraz dodać szczyptę chili w proszku.
Całość piec przez 12-15 minut, aż sery się zarumienią. Po wyjęciu udekorować świeżą kolendrą. Na koniec składniki można jeszcze skropić BBQ, by pizza nabrała jeszcze wyrazistszego smaku tego śliwkowego sosu.
Pizza z bakłażanem, fetą i granatem
Jedno z najsłynniejszych włoskich dań może emanować świeżością niczym warzywna albo owocowa sałatka. Kto nie wierzy, niech wypróbuje ten przepis i przekona się na podstawie reakcji własnych kubków smakowych!
Składniki
- ciasto na pizzę (najlepiej na cienkim spodzie);
- 1 mały bakłażan;
- 100 g sera feta;
- 50 g ziaren granatu;
- 2 łyżki tahini;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- garść świeżej mięty.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 240°C. Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posmarować oliwą z czosnkiem i oregano, a następnie podpiec na patelni grillowej. Ciasto posmarować cienką warstwą tahini zamiast sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana i pokruszoną fetę.
Piec przez 10-12 minut. Po wyjęciu udekorować ziarnami granatu i świeżymi liśćmi mięty. Całość skropić oliwą i podawać na ciepło.
Pizza – danie inne niż wszystkie
Mało które danie można przyrządzić na tyle sposobów, co pizzę. Zaproponowane przepisy to tylko drobny wycinek tego, co da się wyczarować z ciasta i wszelkiego rodzaju składników. Nie zaszkodzi modyfikować receptury, a tym samym co rusz zaskakiwać siebie i inne osoby wybornymi posiłkami.






