Miecznik z oliwkami i kaparami

Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na zdrową rybę. Miecznik z oliwkami i kaparami z pewnością Ci posmakuje. Sprawdź, jak go przygotować i zainspiruj się!

Depositphotos 47650701 S

Składniki:

  • 4 filety z miecznika,
  • 6 dużych pomidorów,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią obrany oraz posiekany czosnek. Smaż przez 2 minuty, mieszając, a następnie dodaj oczyszczone i pokrojone pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż wszystko przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Odgarnij pomidory na boki i na środku ułóż kawałki umytej i osuszonej ryby. Smaż ją przez 5 minut, lekko posól i przewróć na drugą stronę.

Dorzuć oliwki i kapary. Smaż wszystko przez 5-10 minut, aż ryba będzie gotowa. Ułóż ją na talerzach, dodaj sos z oliwkami i kaparami oraz posyp natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply