Gorąca zupa to świetny pomysł na rozgrzanie się w zimowe wieczory. Oto przepis na pyszny i pożywny rosół z warzywami i kluseczkami.
Dla 4 osób potrzebne będą:
- 1 kurczak Zagrodowy z Podlasia
- 2 obrane marchewki
- ¼ bulwy selera
- 1 pietruszka
- 1 obrana cebula
- 1 mały por
- 1 mały pęczek natki pietruszki ew. lubczyku
- Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
Do przygotowania kluseczek:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 jajka
- 50 g masła
- 150 g (ok. pół szklanki) kwaśnej, śmietany 18 proc.
- 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli do smaku
Kurczaka kroimy na ćwiartki i dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa myjemy, a cebulę delikatnie rumienimy na patelni. Wkładamy je do pięciolitrowego garnka razem z ćwiartkami kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy natkę pietruszki lub lubczyk, ziele angielskie i pieprz, a następnie gotujemy 1-1,5 godziny, na bieżąco usuwając szumowiny.
Przygotowanie kluseczek zaczynamy od utarcia jajek z miękkim masłem. Podczas ucierania dodajemy kaszę, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Odstawiamy na parę minut, aż płyn się wchłonie. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzątku do momentu wypłynięcia. Kurczaka i warzywa wyjmujemy z rosołu i drobno kroimy, a następni odstawiamy w ciepłe miejsce. Rosół cedzimy i gotujemy ponownie. Solimy do smaku. Na talerzach układamy kawałki warzyw i kurczaka oraz kluseczki, a następnie zalewamy rosołem.