Rozgrzewający rosół z warzywami i kluseczkami z kaszy manny

Gorąca zupa to świetny pomysł na rozgrzanie się w zimowe wieczory. Oto przepis na pyszny i pożywny rosół z warzywami i kluseczkami.

Dla 4 osób potrzebne będą:

  • 1 kurczak Zagrodowy z Podlasia
  • 2 obrane marchewki
  • ¼ bulwy selera
  • 1 pietruszka
  • 1 obrana cebula
  • 1 mały por
  • 1 mały pęczek natki pietruszki ew. lubczyku
  • Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól

Do przygotowania kluseczek:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g (ok. pół szklanki) kwaśnej, śmietany 18 proc.
  • 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli do smaku
rosol

(Rosół z warzywami i kluseczkami z kaszy manny, fot. Grupa Drosed)

Kurczaka kroimy na ćwiartki i dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa myjemy, a cebulę delikatnie rumienimy na patelni. Wkładamy je do pięciolitrowego garnka razem z ćwiartkami kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy natkę pietruszki lub lubczyk, ziele angielskie i pieprz, a następnie gotujemy 1-1,5 godziny, na bieżąco usuwając szumowiny.

Przygotowanie kluseczek zaczynamy od utarcia jajek z miękkim masłem. Podczas ucierania dodajemy kaszę, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Odstawiamy na parę minut, aż płyn się wchłonie. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzątku do momentu wypłynięcia. Kurczaka i warzywa wyjmujemy z rosołu i drobno kroimy, a następni odstawiamy w ciepłe miejsce. Rosół cedzimy i gotujemy ponownie. Solimy do smaku. Na talerzach układamy kawałki warzyw i kurczaka oraz kluseczki, a następnie zalewamy rosołem.

Leave a Reply