Zupa brukselkowa z grzankami i bekonem

Nie masz pomysłu na zupę? Przedstawiamy przepis na iście wiosenną zupę brukselkową z grzankami i bekonem. Spróbuj i rozkoszuj się smakiem!

Depositphotos 461317466 s 2019

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka,
  • 8 plastrów bekonu,
  • mały por,
  • mały seler,
  • 500 g brukselki,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 łyżeczki śmietanki (30%),
  • 2 kromki białego chleba,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Skrzydełka zalej wodą. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i wsyp 0,5 łyżeczki soli. Gotuj przez 30 minut. Następnie obierz: marchew, seler, pietruszkę. Pokrój je na kawałki i wrzuć do zupy. Dodaj oczyszczony por. Gotuj przez 15 minut. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Brukselki oczyść. Większe przetnij na pół, a małe pozostaw w całości. Wrzuć do zupy i gotuj wszystko do miękkości. Bekon pokrój na paseczki. Wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż się zrobią chrupiące skwarki. Przełóż do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pokrojony w kostkę chleb. Podsmażaj do chwili aż powstaną smaczne grzanki. Z zupy wyłów skrzydełka. Oddziel mięso od kości. Wszystkie warzywa przełóż do miski i zblenduj. Włóż je z powrotem do zupy. Dopraw zupę śmietanką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawaj gorącą z grzankami, bekonem oraz ewentualnie z mięsem z kurczaka. Udekoruj odrobiną świeżego tymianku. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply