
Nie masz pomysłu na zupę? Przedstawiamy przepis na iście wiosenną zupę brukselkową z grzankami i bekonem. Spróbuj i rozkoszuj się smakiem!
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- 8 plastrów bekonu,
- mały por,
- mały seler,
- 500 g brukselki,
- 2-3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 łyżeczki śmietanki (30%),
- 2 kromki białego chleba,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
Skrzydełka zalej wodą. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i wsyp 0,5 łyżeczki soli. Gotuj przez 30 minut. Następnie obierz: marchew, seler, pietruszkę. Pokrój je na kawałki i wrzuć do zupy. Dodaj oczyszczony por. Gotuj przez 15 minut. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Brukselki oczyść. Większe przetnij na pół, a małe pozostaw w całości. Wrzuć do zupy i gotuj wszystko do miękkości. Bekon pokrój na paseczki. Wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż się zrobią chrupiące skwarki. Przełóż do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pokrojony w kostkę chleb. Podsmażaj do chwili aż powstaną smaczne grzanki. Z zupy wyłów skrzydełka. Oddziel mięso od kości. Wszystkie warzywa przełóż do miski i zblenduj. Włóż je z powrotem do zupy. Dopraw zupę śmietanką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawaj gorącą z grzankami, bekonem oraz ewentualnie z mięsem z kurczaka. Udekoruj odrobiną świeżego tymianku. Gotowe!