Parówki po studencku: Sałatka z makaronem i Paryżankami

Parówki są jednym z hitów polskiego stołu. Stanowią atrakcyjny składnik menu najmłodszych i dodatek do posiłków całych rodzin. Świetnie sprawdzają się w studenckiej kuchni.

Składniki:
– 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
– puszka zielonego groszku
– czerwona papryka
– paczka makaronu (np. kokardki)
– łyżeczka oliwy z oliwek
– łyżka octu winnego
– łyżeczka musztardy
– 3 łyżki majonezu
– 1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić Paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią).

Smacznego!

salatka z parowkami

Sałatka z makaronem i parówkami Paryżanki fot. ZM Pekpol Ostrołęka

Leave a Reply