
Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie. Z przyjemnością prezentujemy przepis na makaron z burakami, który smakuje i wygląda wybornie. Zobaczcie sami!
Składniki:
Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
Buraki – 2 szt. średniej wielkości
Cebula – 1 szt. średniej wielkości
Słodka śmietanka 18% – 150 ml
Sok z 1/3 cytryny
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 2 łyżki
Parmezan lub Grana Padano do posypania
Sól, pieprz i cukier do smaku
Bazylia do dekoracji
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
2. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
3. Oliwę rozgrzewamy na patelni.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
5. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
6. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
7. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
8. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
9. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!