Klasyczne spaghetti carbonara

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Wędzony boczek – 250 g
Śmietana 30 % – 250 ml
3 żółtka
Starty żółty ser – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 1 szt.
Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.

Spaghetti carbonara

Leave a Reply