
Boże Narodzenie za nami, jeśli jednak tęsknisz za świątecznymi słodkościami wypróbuj Królewski miodownik, przyciągnie on ducha świąt na ten jeszcze jeden raz. Smacznego!
Królewski miodownik
Składniki:
680 g mąki pszennej
320 g sztucznego miodu
135 g wysokojakościowa margaryny
1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
3 jajka
3 łyżeczki sody
Dekoracja: Polewa czekoladowa w saszetce Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Sposób wykonania: Foremki smarujemy tłuszczem. W rondlu rozpuszczamy margarynę, a następnie pozostawiamy ją do przestudzenia. Mąkę mieszamy z drobnym cukrem trzcinowym „Cukier Królewski” i dodajemy do niej jajka. Następnie łączymy z margaryną i miodem. Ciągle mieszając dodajemy sodę. Gotowe ciasto przelewamy do foremek, wypełniając je w 3/4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C . Miodownik pieczemy około 30-60 minut, w zależności od wielkości foremek. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek. Jeśli zanadto wyrośnie, możemy odciąć jego górną warstwę, aby było płaskie. Miodownik dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski”.

Królewski miodownik wspomnieniem świąt

Wygodne w użyciu produkty CUKIER KRÓLEWSKI